Utbildning i

Krishantering och krisstöd


Krishantering och krisstöd


När en allvarlig och svårhanterlig händelse inträffar på arbetsplatsen kallas det för kris. Det kan vara en olycka eller ett rån, nedläggning av en avdelning eller uppsägning av medarbetare. Även händelser i privatlivet, som dödsfall eller skilsmässa, kan få människor ur balans och påverka kollegerna på jobbet.


Alla arbetsplatser, oavsett storlek, bör ha beredskap och rutiner för krisstöd. Det är viktigt att ha tydliga rutiner där alla vet vad som gäller om det värsta inträffar. Genom en tydlig krisplan vet man hur man ska agera, bemöta drabbade och få hjälp av sjukvårdspersonal, psykologer eller andra experter. Det ska vara klart vem som ansvarar för vad på arbetsplatsen när det gäller första hjälpen och krisstöd.


Lagen kräver att arbetsgivaren har kunskap om och tydligt förberedda handlingsplaner för krisstöd och första hjälpen (AFS 1999:7, 1 §). Krisstöd definieras som det psykiska och sociala omhändertagande som behövs vid olyckor, akuta krissituationer och liknande allvarliga händelser som kan utlösa krisreaktioner (3 §).

Varje arbetsställe måste ha den beredskap och de rutiner som krävs för första hjälpen och krisstöd (5 §), och arbetstagarna ska känna till hur krisstödet är organiserat. Chefer och arbetsledande personal bör ha tillräckliga kunskaper om krisstöd för att kunna planera och ordna detta på ett lämpligt sätt (7 §).


I vår utbildning om krishantering och krisstöd får du inte bara kunskap och konkreta hjälpmedel för er krisplan, utan får även öva på verklighetsbaserade händelser och praktiskt arbeta med verktygen för krishantering på arbetsplatsen.


Utbildningen är uppdelad i tre delar:

  1. Förberedelse
  2. Hantera akuta kriser
  3. Uppföljning och traumavård


Ämnen som behandlas inkluderar:

  • Vad är en krissituation?
  • Det svenska krishanteringssystemet
  • Skapa handlingsplaner och rutiner
  • De fyra faserna av en kris
  • Krisstöd och stödtrappan
  • Krispsykologi
  • Uppföljning och eftervård
  • Kommunikation och information
  • Incidentrapportering och dokumentation


Utbildningen kan riktas till personer med ledande befattningar inom krishanteringsarbetet på arbetsplatsen för att stödja dem i att utveckla eller förbättra en befintlig krisplan. Den kan också riktas till hela personalen för att stärka företagets eller organisationens beredskap och kunskap.


Kontakta oss om ni önskar en utbildning som är specifikt anpassad utifrån er befintliga krisplan eller en annan situation.


unsplash