Hot & Våld på arbetsplats

utbildning


Hot och våld på arbetsplats


 

Utbildningen är avsedd för dig som riskerar att utsättas för hot och/eller våld på din arbetsplats. Utbildningen är allmänt riktad och passar i princip alla arbetsplatser där det kan uppstå situationer med inslag av hot och våld, men den kan även specialanpassas efter er unika situation. Den uppfyller de krav som Arbetsmiljöverket ställer på en utbildning inom hot och våld enligt "AFS 1993:2 – Våld och hot i arbetsmiljön".

 

Du utbildas i hur du ska förebygga, hantera och följa upp situationer med inslag av hot och våld. Utbildningen innefattar en teoretisk del samt en praktisk del med konkreta verklighetsbaserade övningar.

 

Utbildningen omfattar följande områden:

  • Förebyggande åtgärder (modell, bindande föreskrift, riskbedömningsverktyg etc)
  • Handlingsplan (agerande under och efter situationer med hot och/eller våld)
  • Krispsykologi och krisstöd (enligt den senaste traumaforskningen)
  • Taktisk kommunikation (enkel och lågaffektiv modell med vetenskapligt och empiriskt stöd)
  • Juridik (nödvärnsrätt, nödrätt, laga befogenhet etc)
  • Grundläggande självförsvar (tekniker för att skydda dig själv, hjälpa en annan och för att kontrollera våldsamma personer)

 

Det är viktigt att notera att varje år anmäls över 2000 fall av hot och våld mot personal i Sverige. Enligt Arbetsmiljöverkets bindande föreskrift "Våld och hot i arbetsmiljön, AFS 1993:2" är alla verksamheter som har personal som riskerar att utsättas för situationer med inslag av hot och/eller våld skyldiga att ge personalen utbildning inom detta ämne och att arbeta förebyggande mot hot och våld. Våra utbildningar uppfyller de höga krav som ni bör ställa på en sådan utbildning.

 


unsplash